08 jan

Vmware Esxi Free beperkingen

De afgelopen maanden had ik een paar opdrachten waar men opzoek was naar een goedkope hypervisor voor een kleine omgeving.

 

Opdracht 1: MKB bedrijf (< 10 medewerkers) wenst een nieuwe SBS2012 server, en heeft voor bedrijfssoftware een Windows 2008 R2 terminal server nodig.

 

Opdracht 2: Een gemeente heeft een Vmware Vsphere farm, echter wil een dedicated virtualisatie oplossing voor SBC omgeving. Omdat de SBC omgeving geen gebruik maakt van shared storage lijkt het niet zinvol om Vsphare Enterprise in te zetten.

Bij opdracht 1 dacht ik het eerste aan Hyper-V, de klant had geen ervaring met hypervisors, bovendien zit er bij SBS2012 een licentie voor Hyper-V. Echter de stand-alone versie van Hyper-v viel af omdat deze zeer moeilijk te beheren is vanaf een pc welke niet in het domein zit (remote management). Ook de back-up gaf de nodige uitdagingen. Daarom maar eens naar Vmare Esxi Free gekeken, had daar in het verleden goede ervaringen mee.

 

Bij opdracht 2 had de klant een SBC oplossing gekocht op basis van “vette” hardware. Leverancier had 1 terminal server aangeboden (voor 100 telewerkers) welke rechtstreeks op de hardware geïnstalleerd zou worden. Echter 1 terminal server is niet handig als je regelmatig onderhoud moet doen aan de machine (installatie updates en nieuwe software enz). Ook wenste de opdrachtgever bij nader inzien een test omgeving. Uit kosten overweging wilde men dus kijken naar Vmware ESXi Free, om meerdere terminal servers op deze hardware te virtualiseren.

 

Echter tijdens de implementatie liep ik toch tegen een aantal problemen aan.

 

  1. Geheugen limiet van 32 GB.

  2. Back-up van Vm’s werkt niet omdat benodigde API’s / CLI read-only zijn.

  3. UPS shutdown werkt niet omdat benodigde API’s / CLI read-only zijn.
  • Geheugen Limiet van 32 GB.

Bij beide opdrachten was de server voorzien van meer dan 32 GB memory (48 en 64 GB). (In eerdere versies van Esxi free waren er geen beperkingen in de hoeveelheid fysiek geheugen, echter vanaf Esxi 5.1 is dit dus veranderd. )

 

De installatie verliep voorspoedig, en ook de Vm’s waren zo geïnstalleerd. Echter toen alles gereed was en ik de Esxi Free licentie invoerde kreeg ik te maken met een onaangename verrassing.

32GBmemlimit

An error occurred when assigning the specified license key: the system memory is not satisfied with the 32 GB of Maximum Memory limit.

 

Na het invoeren van de ESXi Free licentie is je server niet meer bruikbaar als er meer als 32 GB geheugen in zit.

  • Geen Back-up van Vm’s

De API’s / CLI van ESXi Free zijn read-only.
Gevolg hiervan is dat je geen back-ups kan maken van complete Virtuele machines.
Back-up software als Veeam / PHD Virtual werken niet, maar ook de Vmware ondersteuning van Enterprise back-up software zoals Commvault, werkt niet. Dit houd dus in dat je alleen op de traditionele manier een backup kan maken, dus vanuit je virtuele machine zelf.

  • Geen UPS Shutdown.

Een andere onaangename verrassing stond me te wachten bij de installatie van de UPS software.
Zowel Eaton als APC ondersteunen de shutdown van een Vmware host, door gebruik te maken van de The vSphere Management Assistant (vMA). Echter dit blijkt ook niet te werken.

“ Current license or ESXi version prohibits execution of the requested operation.”

SOAP-Fault

Toch erg vervelend als je productie machines wilt virtualiseren.

Gelukkig heb ik voor dit probleem een work arround kunnen vinden zie het volgende Blog artikel.

Conclusie:
In het verleden was de gratis versie van de Vsphere hypervisor prima inzetbaar bij het MKB en in kleine omgevingen zoals DMZ’s enz. Echter met de benoemde beperkingen kom je er bijna niet meer onderuit dat je de betaalde versie van Vmware ESXi aanschaft.

Als je meer als 32 GB wilt gebruiken, Snapshot back-ups wilt maken en of je servers gewoon netjes wilt afsluiten als de stroom uitvalt heb je dus de betaalde versie van Vsphere nodig. (bv Vsphere Essentails kit for 3 hosts, prijs indicatie: vanaf € 580,- zie site van vmware)

Wellicht dat Citrix Xen-Server of Microsoft Hyper-V een goed alternatief zijn.

Delen